• Att köpa valp hos mig

Att köpa valp hos mig

Det innebär att du som köpare har ett aktivt hundliv. Det är viktigt för mig att du arbetar med din hund. Om ni vallar, tränar bruks eller annat spelar mindre roll. Bara man inser att Aussien är en hund som dagligen kräver mycket stimulans. Utställning ser jag som ett bra komplement till annat tävlande/tränande.

 

Givetvis följer jag SKK:s regler för uppfödning. Valparna är veterinärbesiktigade, chip-märkta, vaccinerade, avmaskade, ögonlysta, registrerade och dolda fel-försäkrade (hos Agria) vid 8 veckors ålder när du tidigast får hem just din valp. Då har dom också utsatts för olika miljöer, träffat barn, vuxna och andra djur, lekt med olika föremål och allmänt "tränats" för det dagliga livet som hund.

 

Min målsättning är att föda upp friska, arbetsglada, skottfasta hundar med god exteriör, som fungerar i alla sammanhang, såväl i träning och arbete som i det dagliga livet i familjen.

 
"Rasen skall vara en intelligent arbetshund med utpräglad vakt- och vallningsinstinkt, en god kamrat och ha kraft att arbeta en hel dag."

 

(SKK Standard för Australian Shepherd 1994)


För mig är Aussien en arbetande hund. Den behöver en uppgift i livet. Den är framavlad för att vakta gården, valla och vakta djuren eller annars utföra en uppgift åt dig. Samarbetet är viktigt för att du ska ha en glad hund som trivs och mår bra i familjen. Har man ett arbete, en uppgift tillsammans så blir det heller inte svårt att koppla av när man är "färdig", vilket är minst lika viktigt. Det måste finnas en "av-knapp".

Samvaron i familjen, med småbarn, (kanske hund-oerfarna) vänner och bekanta ska fungera. Hunden ska inte va allt för reserverad, men jag tycker inte man behöver tvinga sin hund att hälsa om den inte själv vill.

Trots att man har en arbetande ras och väljer avelsdjur utifrån det, så ska den inte avvika från rasens standard exteriörmässigt. En Aussie är en Aussie, och då ska den se ut som en Aussie! Den måste också vara funktionsduglig i kropp och päls, vilket det står i rasstandarden.

 

Jag vill gärna att du genomför MH och röntgar höfter och ev. armbågar vid lämplig ålder. Och så önskar jag att vi har fortsatt kontakt om det som händer och sker i hundens liv. Bra som dåligt.

 

Det är också viktigt för mig att veta vem DU är. Tag gärna kontakt för mer information!